måndag 11 juli 2016

Bollen är rund: Tankar efter EM

Igår tog fotbolls-EM 2016 slut.
Lite trist att Portugal vann 1-0, men all cred för ett riktigt snyggt mål, även om förspelet med den feldömda frisparken för hands gav lite fadd eftersmak. En pinsam domarmiss.
Men Frankrike hade ju sina chanser, och gjorde inget mål. Det är fotboll.
Fast saldot blir nog en småtrist turnering med få riktigt bra matcher.
Däremot en hel del kämpaglöd.
Och två riktiga ljusglimtar vi aldrig glömmer;
Tack Island! Fotbollsundret, den solida laginsatsen och naturligtvis Vulkanen. Wow!
Vilket otroligt EM de gjorde, nationen som är lika stor (eller liten) som Svenskfinland, som slår ut England och gör överlag en finfin turnering, med 10 procent av landets befolkning på plats i Frankrike. Go Island, det säger jag bara!
Och tack Wales! Ett härligt lag där världsstjärnan Bale är en i gänget, fast förstås bra mycket bättre, och jobbar på för laget. Många av superdivorna har en hel del att lära sig av Bale.
Både Island och Wales visade dessutom oförställd och oregisserad glädje, total lycka, när de vann eller gjorde mål. Det var befriande att se spelare göra mål och helt enkelt skrika ut sin glädje och strunta i fjolliga målgester och egotrippade mannekänguppvisningar. Det är annars så mycket uppvisning och beräknat showmanship av stjärnorna. Ok, det finns en del gester som är lite kul, som EM:s bästa spelare Griezmanns, lite funky och fånigt, sådär, om vart annat.
Sverige underpresterade klart, eller är kanske inte bättre än så där. Och Zlatan tackar för sig i blågult, och ska nu spela för ManU. Och ännu en turnering spelades utan Finland, nu när Island verkligen visat framfötterna, börjar man ju undra när Finland äntligen ska lyckas kvala in till ett slutspel, det första...
Tittarna och läsarna får fundera om rätt lag vann turneringen, ett lag vann i alla fall, och det är Portugal.
De kom från den betydligt lättare delen av spelplanen, slapp möta Italien, Tyskland…och Island.
Och de hade sannolikt ett ännu bättre lag förra gången de var i EM-final, då de förlorade.
Bollen är rund.