måndag 26 juli 2021

Fyra fina album från mässa

Besökte en mini-skivmässa i Jakobstad i lördags. Utbudet på begagnade skivor var ganska litet och dyrt men jag hittade några intressanta inplastade vinyler. Några skivor jag funderat på att köpa när de kom ut och som kommer med fin rekommendation. Blandade genrer, as usual.

Pink Floyd: Delicate sound of thunder (3 lp)

En stark uppgradering av livealbumet som tidigare utkommit som 2 lp. Nio bonusspår finns med här, men de bästa spåren fanns redan med på originalutgåvan. Ljudbilden har dock remastrats och är nu bättre än  någonsin. Jag har 2 lp-versionen men det här är en klar uppgradering. Ett snyggt paket med tre synnerligen välljudande lp:n.

Hurriganes: 10/80

Jag har haft det här albumet sedan början av 1980-talet. Bourbon street var min ingång till Hurriganes, och fortfarande en favoritlåt, jämte vackra Just for you. Svart records nyutgåva låter förstås bra (men är inte ny-remastrad). Albumet kommer i gatefold med sångtexterna tryckta på insidan. Med kommer också ett infoblad som ger god information om albumets tillkomst samt en snygg plansch. Ett verkligt märkesalbum av de största legenderna inom den finska rocken.

VCMG: Ssss

Analogsyntar och technosound med två av syntpopens största, Vince Clarke och Martin Gore. De ingick i första upplagan av Depeche Mode, som bara gjorde ett album före Vinces avhopp. Han gick vidare till att grunda Yazoo, The Assembly och Erasure medan Gore blev den musikaliska hjärnan i Depeche. 

Kärleken till analogsyntar och technobeats utmärker det här samarbetet, som är ett avsteg från deras mera vardagliga syntpopiga och -rockiga sound. Cd:n har jag haft sedan albumet utkom men den här vinylversionen är snyggare och dessutom ingår en cd-version i vinylpaketet.

Stray Cats: 40

Stray Cats firade 40-årsjubileum 2019 med både nytt album och turne. Tyvärr missade jag deras spelning på Pori Jazz det året. Köpte cd-version av albumet i Hamburg 2019 och har sedan dess tänkt att jag borde köpt vinylen i den limiterade rödfärgade versionen. Den hittade jag nu. 40 är ett helt godkänd och bra comeback/jubileumsalbum. Det bästa som bandet gjort är fortfarande den fantastiska debutplattan och live-dvd:n från Montreaux 1981 visar att de redan då var mycket sevärda live. 40 är en bra påminnelse om det här legendariska rockabillybandet. Spela och engagera, det kan de ännu!

+

På söndagens loppis på Salutorget i Vasa hittade jag en intressant 7-tummare. Teddy & The Tigers Dancin’ Shoes ep:n, med serienumret PS 001, den allra första utgivna singeln på Poko records. Nice.

Udopium


Jubileumsboxen Udopium - Das Beste, 4 cd eller 8 lp, ska försöka sammanfatta Udo Lindenbergs drygt 50-åriga artistkarriär. 75 låtar, av de över 1000 som Udo uppges ha skrivit. 75 blir också en låt för varje levnadsår. Udo har fyllt 75 i vår, och därför gett ut Udopium-boxen. 

Men hur sammanfattar man ett så omfattande artistskap?

En omöjlig uppgift? 

Måhända. 

Men Udopium är i alla fall så nära man bara kan komma, på 4 cd/8 lp.

Jag har boxen i bägge formaten. Och föredrar den långt dyrare vinylboxen. Det är den versionen jag främst har velat ha, för att den är mera exklusiv, för att jag föredrar vinyl överlag, och för att det dessutom är åtta coola, limiterade färgvinyler, som inte bara är oerhört bra utan också oerhört snygga att spela.

Udopiums musikurval är utmärkt. Alla givna favoritspår och hits finns med, plus några andra fina spår. Samlingen löper också kronologiskt, börjar med första hiten Hoch Im Norden och avslutas med fyra nya spår, exklusivt inspelade för boxen. Sådana spår är ofta utfyllnad för att sälja boxar, men inte här. Hög klass också på dem, alltså. 

Den unge Udo var ambitiös, gränsöverskridande och unik, en stor rockartist, men allra bäst är han ändå längre fram, på 2010-talet, som den livserfarna tyska rockmusikens oslagbara eminens. Grå är han dock  aldrig. Endel av hans tidigare spår har gjorts i bättre versioner i nyare tid, några finns med här, och många finns med på det otroliga livealbumet/filmen från Leipzig 2019, Stärker als die Zeit - live. Värt att kolla in!

Säg förresten nån annan 75-åring som klarar Udos tempo live. Såg honom 2019, på senaste turnen, och tempot var stundtals hisnande på en av de bästa konserter jag någonsin upplevt. Udopium visar och bevisar varför Udo Lindenberg är, blev, och förblir den tyska rockmusikens Grand Old Man, mästaren.

Ingen skivsamling med självaktning utan något med Udo.

Och Udopium ger en utmärkt ingång till och översikt av ett strålande artistskap.

Jag väntade närmare två månader efter att jag förbokade vinylboxen, tills den äntligen utkom, och anlände från Tyskland strax före midsommar som postpaket (med några andra coola grejor från Udo-shopen). 

Udopium är en bred och djup samling som anslår en sann legend. 5/5.