måndag 23 oktober 2023

Winnerbäck, LL, Nynningen - och hösten

 Blir det bättre än så här, hösten 2023?

Lars Winnerbäcks senaste album, Neutronstjärnan, är ett formbesked. Producerad av kent-motorn Joakim Berg och Martin Sköld. Framförd av en inspirerad Winnerbäck. Vilken allstar-uppställning. Och låt mig slå fast: få kent-fans lär kunna motstå Jocke Berg-refrängen på Nåt som verkligen är bra. Jepp, det är nåt som verkligen är bra.

Och Lasse levererar. Från inledande Min gata i stan och hela vägen in i mål. Ett album som andas höstluft och stilla höstligt vemod. En svensk kollega har kallat det gubbigt, men jag håller inte alls med. En annan har kallar det hans bästa album. Också osäkert, men åtminstone ett av de bättre. Angeläget och närvarande i stunden. Som Lasse sjunger i avslutande Vår tid:

”Men här ringlar köerna

Här sliter syrrorna

Här vittnar vittnena

Här växer murarna

Det här är vår tid”

Ett album för vår tid, i vår tid. Strålande.

Lp-versionen kommer dessutom med ett fint, tjockt, texthäfte. Just great.

Lustans Lakejer erbjuder också ett klart formbesked med dubbel-lp:n Svart Materia Deluxe (2LP). Allra bäst är 2023 års version av klassikern Lorelei, på svenska, och en strålande cover av Lundell-klassikern Rialto. Redan de spåren gör att albumet hör hemma i samlingen. Albumet (LP 1) är starkt, men bonusplattan ( LP 2) med ovan nämnda spår och olika remixar är en pärla. Ingen utpräglad höstskiva i sig, men ändå ett stämningsläge som andas en livshöstlig bris.

Nynningen firar 50 år med albumet 50, en samling tidigare outgivna live- och studiospår, och med en intressant tolv-sidig booklet. Nynningen gav en fin spelning i Vasa tidigare i år och 50 visar varför Nynningen blev ett legendariskt namn inom den politiska svenska proggen. En grupp mycket skickliga musiker, och sånger med tunga samhällskommenterande texter. År 2023, i den politiska snålblåstens år, känns de mera relevanta än på länge. 

Lars Winnerbäck, Lustans Lakejer and Nynningen have made three great Swedish Fall season albums 2023. 

Well-recommended, all of them. 

Winnerbäck makes an autumn statement for our time with brilliant album Neutronstjärnan, produced by kent-stars Jocke Berg and Martin Sköld. Lustans Lakejer combine synthetic sounds and melancolic weltschmertz-pop, on great double album Svart Materia Deluxe, and political prog-icons Nynningen reveals hidden treasures, songs that have not been published before, on album 50. And yes, the band really celebrates 50 years.

Respect. 

To all three bands, actually.