fredag 26 juni 2020

Semestertips 1

☀️Inför semestern är siktet inställt på sol☀️
och på att vila, njuta, leva, och kanske göra,
men betydligt mindre resa än vad många har vant sig vid.
Sommar 2020, underbart väder så här långt i sena juni.
Försommarvärme, tack för den.
Midsommarsol och
Fullsommarvärme, tack för det.
Växtligheten hoppas på lite regn,
men
vad gör vi om det blir regniga sensommardagar?
Här är några populärkulturella tips för innesittarkvällar, om det blir några sådana.
På film (blueray/dvd):
I dag utkom officiellt Depeche Modes Spirits In The Forest. Jag rekommenderar 2 blueray/2 cd-versionen. Den som såg filmen på bio kan återse den på blueray. Ännu bättre är bluerayn Live Spirits, drygt två timmar live från turneavslutningen i Berlin. Utmärkt konsert från en utmärkt turne. Sony Columbia kunde ändå gott ha satsat på ett bättre och hållbarare konvolut för boxen. Och gärna lite extramaterial som en intervju med bandmedlemmarna om filmen och turnen. Musiken är dock utmärkt och ett DM i absolut högform. Värmer många kyliga kvällar och coolar många heta kvällar. Ett måste.
Fler nyheter på blueray/dvd:
Missade ni Parasite av Bong Joon Ho på bio är den en säker upplevelse på blueray/dvd i sommar. Första gången en utländsk film blev årets film på Oscarsgalan. Det var verkligen på tiden, och Parasite förtjänar priset. En fantastisk, visuellt vacker och intellektuellt tänkvärd film. I förgrunden en dramatisk story och i bakgrunden en stark och kritisk kommentar mot ökade samhällsklyftor. Parasite är ett måste, men se gärna Burning också, en annan utmärkt sydkoreansk film från 2019. Den kom ut lite tidigare på dvd/blueray och kan redan fås till rätt billigt pris.
Vill ni ha mera feelgood-upplevelse är Downton Abbey, filmen, ett givet val. Utmärkt kameraarbete lyfter de vackra miljöerna till nya höjder och för den som underhållits av tv-serien är det ett kärt återseende av många gamla favoritkaraktärer. Maggie Smith gör en strålande rolltolkning och är den stora stjärnan i en mycket sympatisk film som är, ja, trevlig på ett mycket positivt sätt. En bra film för hela familjen.
Andra goda sommartips:
För den som vill ha en mera ruggig filmupplevelse är I Saw The Devil ett givet val. Filmen har något år på nacken, men är en riktigt otäck film om en massmördare och jakten på denne. Filmen är sydkoreansk, ett välgjort, starkt drama som för tankarna till filmer som När Lammen Tystnar (har ni missat den också, så är det ett annat måste i skräck/drama klassen). Den som gillade när Lammen Tystnar torde också gilla I Saw The Devil.
I sommarvärmen kan man också kyla ner sig med en utmärkt ishockeyrelaterad film: Rocket. Filmen handlar om Maurice Richard, den franskkanadensiska storspelaren och legenden i Montreal Canadiens. Men den handlar lika mycket om kampen mot fördomar, rasism och orättvisor. Efter att ha sett filmen är det lätt att fråga sig varför NHL ännu glorifierar namnet Campbell. En sevärd och tänkvärd film.
Sommartid (om det är busväder) är också en bra tid att till exempel återse, eller premiärse, hela tv-serier.
House, säsongerna 1-6 till exempel. En klassisk, prisad serie om världens mest grumpy och geniale läkare, och hans team och kolleger. Den enda läkarserie jag nånsin sett ett helt avsnitt av. Men House med geniale Hugh Laurie i huvudrollen och flera andra utmärkta rolltolkningar har jag sett alla avsnitt av. Humor och drama, i sjukhusmiljö. En miljö för uppskattade vardagshjältar och inget helt oväntat tips sommaren 2020.
Fler tips följer!

Enjoy the sun and warmth of Summer!
And
Have fun watching good films and series if the weather turns sour!

Finsk rockklassiker: Ganes

Hurriganes är det mest legendariska rockbandet i Finland.
Jag hann aldrig se dem live.
Men jag har alla albumen.
Det senaste tillskottet i samlingen är Hurrygames.
Bandets sista album, sålt i liten upplaga och därför, med samlandets logik, i dag svåråtkomligt och dyrt.
Cd-versionen har jag länge haft, men orginalversionen på vinyl ropade jag in på huutonet strax före midsommar.
60 euro i gott skick, det känns rimligt.
Så, nu har jag dem alla, albumen.
Rock And Roll All Night Long.
En sida studio, en sida live. Rått och opolerat, men med kvaliteter, särskilt Albert Järvinens gitarrspel. En tajt trio på en debut som ger mycket mersmak.
Roadrunner.
Det första riktiga finska rockalbumet. Klassiker från start till finish. Stilbildande och medryckande. En av den finska rockens verkliga bautastenar. Med den fulländade finska rockklassikern Get On.
Crazy Days.
Ett favoritalbum med helt annorlunda stämningsmässiga vibes än på föregångaren. Med Ile Kallio på gitarr och mera tyngd och kraft i gitarrspelet än Abes tekniska finlir.
Hot Wheels.
Ile Kallio triumferar med tungt bluesigt boogiebeat på en platta som ändå inte tillhör bandets starkaste.
Tsugu Way/Use No Hooks.
Utgiven som Tsugu Way i Finland, men Use No Hooks i Sverige. Samma låtlista men helt olika konvolut, av någon anledning.
16 Golden Greats (25 på cd-versionen)
Utmärkt samling med i huvudsak tidiga singelspår. Några av Ganes bästa spår ingår i en brokig men charmig samling.
Hanger/Stranded In The Jungle
Det andra Hurriganes-albumet med annan titel och helt annat konvolut i Finland och Sverige. Kanske också det mest undervärderade Ganes-albumet. Soundet är överlag lite burkigt och lo-fi, och låtmaterialet lite ojämnt. Men i sina bästa stunder är det här Hurriganes på topp, t.ex. Can’t Come Home, Honey I’m Leaving och Deadline.

fredag 19 juni 2020

Midsummer Playlist

Sol och sommar☀️
Midsommaraftonen 2020 är underbart vacker, somrigt solig som barndomsminnenas somrar.
Och det behövs minsann efter den långa coronavåren.
Här en liten playlist för midsommaren,
Året vi aldrig glömmer.
25 sånger, inklusive en special request som mer än väl försvarar sin plats på den här spellistan.
Tack för den!
Till er alla:
Glad midsommar!
To all my friends, everywhere, Happy Midsummer!


MIDSUMMER PLAYLIST
När Sommaren Kommer/Lars Winnerbäck
The Heat Is On (7”)/Glenn Frey
Barefootin’ (7”B EP)/Robert Parker
I Got Rhythm (10”)/Joe Daniels and his Hot Shots
Where’s The Revolution (Autolux Remix)/Depeche Mode
My Summer With You/Tone Norum & Tommy Nilsson
Love Is All Around/Wet Wet Wet
A Long Ways From Home/Hugh Masekela
Let Your Mind Take The Place Of Your Body pt.1/Living Funk
Eddie’s Thing/Push
Dröm/Martin Rössel
Time (7”EP)/Glen Campbell
En Midsommarnattsdröm/Håkan Hellström
Nannes Sommarvisa/Nanne Grönvall
(Feels Like) Heaven (7”)/Fiction Factory
Someone Somewhere In Summertime/Simple Minds
All Summer Long/The Beach Boys
Only The Strong Survive (7”B)/Wild Force
Politicians In My Eyes/Death
Fight The Power (Live from Metropolis Studios)/Public Enemy (link to video)
Kesäilta/Kirka
Forever Young (Special Dance Mix) (12”)/Alphaville
Sommaren I City 1990/Angel
Sunny (7”EP)/Karin Krogh & Public Enemies
Himlen Är Oskyldigt Blå/Ted Gärdestad




fredag 5 juni 2020

Florian Schneider im memoriam

Florian Schneider-Esleben gick bort 21 april i år.
Han blev 73 år.
Som medgrundare tillsammans med Ralf Hutter till en av världens mest inflytelserika grupper, Kraftwerk, har han för evigt skrivits in i historien.
Florian Schneider har inte spelat med Kraftwerk sedan 2006 (officiellt lämnade han bandet 2008), men han har varit en motor i att utveckla deras unika, inflytelserika sound.
Hans första band var Pissoff med basisten Eberhard Kranemann, men efter att ha mött Ralf Hutter på en jazzimprovisation började den blivande Kraftwerk-duon samarbeta, först som Organisation som gav ut lp:n Tone Float. Florian spelade också med Neu!-medlemmarna Dinger och Rother innan han och Hutter började få uppmärksamhet som Kraftwerk.
Florian Schneider var en välutbildad musiker som studerade flöjt vid Robert Schumann Hochschule i hemstaden Dusseldorf. Flöjten fanns med på de tidiga Kraftwerk-skivorna, innan bandet utvecklades till ett mera renodlat elektroniskt band, i sin klassiska sättning där även Karl Bartos och Wolfgang Flur ingick. Från det internationella genombrottet Autobahn till Electric Cafe gjorde Kraftwerk en räcka album som gått till musikhistorien som odödliga klassiker, särskilt trion Trans-Europa-Express, The Man Machine och Computer World.
Den nationalromantiskt färgade Trans-Europa-Express lyfter också upp dagsaktuell tematik om ett gränslöst Europa (som strofen Life is timeless/Europe endless) med tungt malande industriellt syntsound, The Man-Machine för tankarna både visuellt till El Lissitzkys konst, färgsättning och posters, samt till Fritz Langs Metropolis  och förhållandet mellan human mänsklighet och känslokall robotisering, The Model är ett minimalistiskt pop-mästerverk medan tyngden i The Robots hänförde klubbpubliken. Computer Worlds futuristiska vision om hemdatorer och datororienterat liv (och kärlek) var häpnadsväckande visionärt 1981.
Samtliga av dessa album kom ut i både tyska och engelska versioner. Jag gillar båda, men puristen i mig föredrar de tyska versionerna. Det första Kraftwerk-album jag köpte var The Man Machine, i England (troligen i en skivaffär i Brighton, men möjligen i London) 1984. Jag kommer ännu ihåg upplevelsen att höra mitt första hela Kraftwerk-album. Och det är fortfarande mitt favoritalbum med Kraftwerk, men då i tysk version, Die Mensch-Maschine.
De flesta moderna dansorienterade musikstilar har Kraftwerk att tacka för mycket, hiphopens tidiga banerförare rappade över Kraftwerk-beats. Lyssna bara på Afrika Bambaataas Planet Rock (som samplar Trans-Europa-Express). Artister som Daft Punk och Kanye West har inspirerats av Kraftwerk, David Bowie skrev till och med låten V-2 Schneider på albumet Heroes som en hyllning till Florian. Kraftwerk gav ut många av klassikerna på ett intressant mixalbum 1991 och har sedermera främst jobbat med sin låtskatt snarare än ge ut ny musik. Men att det var Kraftwerk som skrev och gav ut stycket för världsutställningen Expo 2000 kändes helt rätt. Ett stycke bra musik dessutom, också utgiven i fina remixversioner.
Idag finns bara Ralf Hutter kvar i Kraftwerk från den klassiska kvartett som omformade musikhistorien. Men Kraftwerk finns kvar och fortsätter inspirera och uppträda live. Skrolla lite neråt på den här bloggen så finner ni ett inlägg med exempel på Kraftwerk live 2018. Fortfarande utmärkt.
Men det är ändå ett Kraftwerk utan medgrundaren Florian Schneider. Och någon återförening kommer aldrig mera att kunna ske, tyvärr.
Florian Schneider var hjärnan bakom att Kraftwerk började köra sång genom vocoder, något som mängder av artister fortsatt med. Vissa tror att Kraftwerk bara är vocoder-förvrängda stämmor och tungt malande syntar, men för den som lyssnar finns det många fler dimensioner, från de tidiga experimentella ljudbilderna med bland annat flöjtsolo till tunga elektroniska funkrytmer.
Ett perfekt sound för dansgolvet och hörlurarna, för att inte tala om bilstereon.
Florian Schneider var en av den populära musikens verkliga pionjärer och giganter.
En legend är borta.
Men ett legendariskt sound lever för alltid kvar.

Låt mig till sist bara ge några få lyssnartips:
Das Model
Die Roboter
Radioactivity
Numbers/Computer World 2
Trans-Europa-Express/Metall Auf Metall/Abzug
Ohm Sweet Ohm
Expo 2000 (Kling Klang Mix 2000)