fredag 26 juni 2020

Semestertips 1

☀️Inför semestern är siktet inställt på sol☀️
och på att vila, njuta, leva, och kanske göra,
men betydligt mindre resa än vad många har vant sig vid.
Sommar 2020, underbart väder så här långt i sena juni.
Försommarvärme, tack för den.
Midsommarsol och
Fullsommarvärme, tack för det.
Växtligheten hoppas på lite regn,
men
vad gör vi om det blir regniga sensommardagar?
Här är några populärkulturella tips för innesittarkvällar, om det blir några sådana.
På film (blueray/dvd):
I dag utkom officiellt Depeche Modes Spirits In The Forest. Jag rekommenderar 2 blueray/2 cd-versionen. Den som såg filmen på bio kan återse den på blueray. Ännu bättre är bluerayn Live Spirits, drygt två timmar live från turneavslutningen i Berlin. Utmärkt konsert från en utmärkt turne. Sony Columbia kunde ändå gott ha satsat på ett bättre och hållbarare konvolut för boxen. Och gärna lite extramaterial som en intervju med bandmedlemmarna om filmen och turnen. Musiken är dock utmärkt och ett DM i absolut högform. Värmer många kyliga kvällar och coolar många heta kvällar. Ett måste.
Fler nyheter på blueray/dvd:
Missade ni Parasite av Bong Joon Ho på bio är den en säker upplevelse på blueray/dvd i sommar. Första gången en utländsk film blev årets film på Oscarsgalan. Det var verkligen på tiden, och Parasite förtjänar priset. En fantastisk, visuellt vacker och intellektuellt tänkvärd film. I förgrunden en dramatisk story och i bakgrunden en stark och kritisk kommentar mot ökade samhällsklyftor. Parasite är ett måste, men se gärna Burning också, en annan utmärkt sydkoreansk film från 2019. Den kom ut lite tidigare på dvd/blueray och kan redan fås till rätt billigt pris.
Vill ni ha mera feelgood-upplevelse är Downton Abbey, filmen, ett givet val. Utmärkt kameraarbete lyfter de vackra miljöerna till nya höjder och för den som underhållits av tv-serien är det ett kärt återseende av många gamla favoritkaraktärer. Maggie Smith gör en strålande rolltolkning och är den stora stjärnan i en mycket sympatisk film som är, ja, trevlig på ett mycket positivt sätt. En bra film för hela familjen.
Andra goda sommartips:
För den som vill ha en mera ruggig filmupplevelse är I Saw The Devil ett givet val. Filmen har något år på nacken, men är en riktigt otäck film om en massmördare och jakten på denne. Filmen är sydkoreansk, ett välgjort, starkt drama som för tankarna till filmer som När Lammen Tystnar (har ni missat den också, så är det ett annat måste i skräck/drama klassen). Den som gillade när Lammen Tystnar torde också gilla I Saw The Devil.
I sommarvärmen kan man också kyla ner sig med en utmärkt ishockeyrelaterad film: Rocket. Filmen handlar om Maurice Richard, den franskkanadensiska storspelaren och legenden i Montreal Canadiens. Men den handlar lika mycket om kampen mot fördomar, rasism och orättvisor. Efter att ha sett filmen är det lätt att fråga sig varför NHL ännu glorifierar namnet Campbell. En sevärd och tänkvärd film.
Sommartid (om det är busväder) är också en bra tid att till exempel återse, eller premiärse, hela tv-serier.
House, säsongerna 1-6 till exempel. En klassisk, prisad serie om världens mest grumpy och geniale läkare, och hans team och kolleger. Den enda läkarserie jag nånsin sett ett helt avsnitt av. Men House med geniale Hugh Laurie i huvudrollen och flera andra utmärkta rolltolkningar har jag sett alla avsnitt av. Humor och drama, i sjukhusmiljö. En miljö för uppskattade vardagshjältar och inget helt oväntat tips sommaren 2020.
Fler tips följer!

Enjoy the sun and warmth of Summer!
And
Have fun watching good films and series if the weather turns sour!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar