onsdag 16 oktober 2019

Panik City
















Den som vill besöka ett lite annorlunda "museum" kan åka till St. Paulis Spielbudenplatz vid Reeperbahn och besöka Udo Lindenbergs Panik City. 
Hamburg-ikonen Udo Lindenbergs interaktiva museum.
Besökarna får en 90 minuters guidad rundtur med olika underhållande interaktiva inslag och lär sig också en hel del om Udo Lindenbergs liv och karriär. Ett besök i Hamburg utan att ha hört talas om Udo Lindenberg är väl som att besöka Paris utan att ha hört talas om Mona Lisa. Ok, kanske inte riktigt, men ni fattar poängen. Udo Lindenberg är Stor här, den största kulturikonen i Hamburg, fast han inte ens är född i staden. 
Och så brukar det väl vara. Ingen blir profet i sin egen hemstad. 
Fast Udo har också förärats en fin staty i sin hemstad. I Hamburg är Atlantic hotel den symboliska platsen för Udo i dag (han bor där) och Panik City i St. Pauli är en stående hyllning, en symbol för hur stor han faktiskt är i Hamburg.
Panik City är dessutom väl värt att besöka, rekommenderas, men observera att guidningen går endast på tyska och all interaktiv information och ”talking heads” är också på tyska. 
Men det är en kul guidad rundtur, åtminstone den jag gick på, och tiden gick extremt fort. Deltagarna får bland annat sjunga tillsammans i studio, kolla in prylar som gitarren han förärade Erich Honecker och måla som Udo (fast mejlet med mitt ”mästerverk” gick inte fram, tyvärr). Minus för icke-fungerande mejl, alltså, men stort plus för den interaktiva upplevelsen att befinna sig som mitt på scen under låten Reeperbahn 2011 (Udos absolut bästa låt, enligt mig) och det var riktigt kul att sjunga och rocka loss i studion med de andra besökarna (och att lyssna på resultatet). 90 minuters rundtur kostar närmare 30 euro, men då ingår också en ägglikör i baren, efteråt. Ägglikör och konjak hör ju till Udo-myten. Han säger sig gurgla med ägglikör för att hålla rösten i skick.
Det mest sålda albumet någonsin i Tyskland lär också vara Udo Lindenbergs Live at Atlantik (1,2 miljoner ex), ett strålande album. Men vill man ha en bild (eller överkurs) av Udo Lindenberg som konsertartist kan det vara värt att skaffa sig superboxen Stärker als die Zeit (4 CD, 2 Blueray, 1 DVD). Här finns förutom albumet Stärker als die Zeit (CD plus DVD) framför allt en konsertinspelning från Leipzig 2016 (2 CD, plus Blueray) samt andra liveinspelningar från samma turné (1 CD, Blueray). Ett stort paket Udo, således, men väl värt slantarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar