onsdag 16 oktober 2019

Kraftwerk & Depeche

Första Kraftwerk, 1st Edition


Några stora vinylfynd senaste veckorna: första upplagor av Kraftwerk I och Autobahn.
Att tänka sig att någon köpt den här plattan 1974 och i realtid hörde Kraftwerks första lp under namnet Kraftwerk. Experimentell krautrock, långt från senare klubb-klassiker, och ändå så oemotståndligt starkt, så Kraftwerk. 
Och försedd med den ikoniska varningspylonen på konvolutet. 
Autobahns första upplaga kommer med ett limmärke, den autobahn-bild som i senare upplagor blir själva konvolutet. Men här ingår fortfarande bandbilden på baksidan (och i bakspegeln på framsidan) av de rätt proggiga och långhåriga killar som tog klubbvärlden med storm med sin Autobahn. 
Kan något band, någonsin, låta mera tyskt än Kraftwerk här?
Köpte också tyska originalversionen av Electric Cafe från 1986. Bra, förstås, med höjdare som Sex Objekt och Musik Non Stop, men också ett album då Kraftwerk inte längre ledde utvecklingen utan snarare hängde med. Och visade att gammal är äldst.

Depeche-fans gör i sin tur klokt i att gå online och skaffa sig ett ex av Sonic Seducers Ultra-Pack 02/19. Tyska musikmagazinet Sonic Seducer ger ju ut intressanta plattor med tidningen och det här numret är en specialare helt inriktad på Depeche Mode. Tidningen i Ultra-Packen är tunn, men det kompenseras med bra innehåll och två superba coversamlingar, den första med låtar från Black Celebration/Music For The Masses och den andra från Ultra/Songs Of Faith And Devotion. Två fullängdare med högklassiga covers. Tidningen innehåller bland annat en intervju med Depeche Mode, och en med legendariska coverbandet Forced To Mode, så bra låter de att jag gärna skulle se även dem live. Ett måste för seriösa Depeche-fans.
Min egen Depeche-samling har i höst utökats bland annat med en cool blåfärgad Music for the Masses och en läckert spräcklig People Are People (12").

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar