onsdag 16 oktober 2019

Dystopisk Joker

Såg filmen Joker i söndags, med en strålande Joaquin Phoenix i huvudrollen. 
Mörk, dyster, dystopisk skildring av hur en svårt prövad man småningom utvecklas till ärkeskurken och psykopaten Jokern, en av Batmans största fiender. Men här är Bruce Wayne (Batman) bara barnet och filmen handlar om Jokerns liv före Batman och hans omvandling från Arthur Fleck till Jokern. Det är en mycket dystopisk framtidsskildring i fiktiva Gotham, men den känns också alltför mycket som en realtidskommentar till vår tids dysfunktionella samhällsklimat med extrema inkomstskillnader, nedbantad välfärd, våldsdrivande hopplöshet, fake news-politiker och ökande extremism. Det är tyvärr lätt att tänka sig en Jokern i en värld med skolskjutningar, neofascister, terroristbrott, korrupta , narcissistiska och diktatoriska politiska ledare och ett överallt hårdnande samhällsklimat. Tragiskt. 
Men därmed är Jokern också en aktuell kommentar till vår tid och vad som sker i våra samhällen. Historien om Jokern är djupt tragisk ur ett mänskligt perspektiv och vi får följa en trasig människas väg mot personlig undergång, från bitterhet över ett hårdnande samhälle till den iskalla skrupellöse Jokern. Filmen har ett starkt mänskligt perspektiv, för många gånger under den omvandlingen hade utgången kunnat bli en annan, om samhället erbjudit mera stöd, bättre vård, bättre sociala strukturer, mindre personlig misär och större empati. 
Det är en varningssignal till den nedmontering av civilsamhället och välfärden som pågår för närvarande. Jokrar skjuter redan vilt omkring sig i världen, och det är politiska val som har skapat grogrund för det samhällsklimat som präglar vår nutid.
Vänd trenden.
Och börja gärna med att ge Nobels fredspris till Greta Thunberg. 
En liten flicka med stor röst, som talar för en ny generation, och som inte tvekar att säga åt världens ledare att de borde skämmas över att inte vilja lösa vår tids stora utmaning. De kunde också skämmas för att de skapat ett samhällsklimat där skolskjutningar och andra vansinnesdåd och krigshandlingar fortsätter, runt om i världen. 
Som Greta skulle säga, och hon är här ett föredöme för oss alla, ni borde skämmas.
Det behövs fler greta thunbergar i vår värld, också med lika stort socialt samvete som Thunberg har ekologiskt samvete. Greta är helt enkelt rätt person på rätt plats i rätt tid. 
Ibland koncentrerar sig historien i enskilda personer, och de blir globala symboler för att de svarar på uppdämda behov och en social beställning. Andra kan ha tänkt och gjort liknande gärningar, men det var här och nu en ensam flickas initiativ blev en global rörelse.
Nobels fredspris till Greta Thunberg. 
Och se gärna Joker på bio. Visuellt gör den sig bäst på storbildsskärm. Och den väcker många tankar att diskutera, så se den gärna med en vän. Det gjorde jag också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar