fredag 9 april 2021

Grillijono K.O. & Amuri

Här är två fina finska album att sparka igång våren 2021 med.

Grillijono K.O. kommer från Vasa och är redan rikskända med det aktuella debutalbumet Napalmia korville. En välfunnen titel, för här bränner grillkön på med slamrig adrenalinstinn 90-talsinspirerad punkrock. Soundet för tankarna till tungviktare som Offspring, framför allt sången, men också attityden. Kan ju nämna att jag samtidigt köpte en remastrad lp-version av Offsprings klassiker Smash, och de här två albumen sitter bra att lyssnas på i samma sittning. Well done, Grillijono K.O, och om du ännu inte har hört Offsprings Smash så är det också dags nu. När det snart (?) blir konsertklart igen, efter coronan, kommer jag definitivt att kolla in var och när Grillijono spelar live. Som titeln anger är det här napalm för öronen, adrenalinstänkande alternativrock, precis vad som kan behövas för att koppla bort från ett (ännu) frustrerande coronaläge. Nu har Vasascenen två tunga punkband att skryta med, legendariska Klamydia, och Grillijono K.O.




Ett helt annat tonläge erbjuder Tammerforsbandet Amuri på sitt debutalbum med samma namn. Konvolutets retrofiltrerade fotografi, av bandet sittande i en stillsam bar, för tankarna till ett romantiserat 1960-70-tal. Till en svunnen tid, och en specifik plats, som också har namngett bandet, den legendariska arbetarstadsdelen Amuri i Tammerfors. Med albumet följer ett ölunderlägg, med konvolutsbilden av bandet sittande i eftertänksam stillhet i en klassisk finsk retro mellanölsbar. Det genomtänkta konceptet speglar också musiken på albumet. Amuris sound är melodiskt vackert och lite sentimentalt, melankoliskt vemodigt. Ett sound som i skivaffären träffande kommenterades med orden ”väldigt tammerforsiskt”. Lägg dessutom till ett stänk av spröd skörhet, som stundtals för tankarna till  Leevi & The Leavings, eller Matti Järvinen. 



Om Grillijono K.O. är musik för skränigt skrålande lördagskvällar är Amuri musiken för en stillsamt eftertänksam vardagskväll eller söndagseftermiddag. Tillsammans blir de ett klassiskt finländskt helg-soundtrack.

Grillijono K.O. och Amuri, två värdefulla tillskott på den finska rockscenen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar