torsdag 15 april 2021

Udo 75: Boxen utsåld på förköp


 

Udo Lindenberg fyller 75 år i maj.

Den tyska rockens eminens, legend och superstar.

Han firar trekvartsseklet med att släppa en rejäl Udopium  jubileumsbox, som en superlimiterad vinylbox med 8 LP och en limiterad fanbox med 4 cd, pussel och två grogglas. Och som en "ordinär" 4 cd:s box.

Men, tyvärr, good news blev också bad.

I veckan meddelade udo lindenberg-shopen i Tyskland om boxarna i ett nyhetsbrev och att boxarna kan förhandsbeställas. Och inom ett par timmar var LP-boxen slutsåld. Jag ringde faktiskt och kollade, men tyvärr. Tysklands bäst säljande artist gav ut vinylboxen i bara 150-200 ex, enligt shopen. 

Den sålde slut direkt.

Mera överraskande var att också den limiterade fan-cd-boxen sålde slut i udo-shopen, på bara några dagar. Vet inte hur många de var, men ett signerat kort lär medfölja, om man köpte boxen från udo-shopen. Amazon.de hade cd-boxen senast jag kollade, men utan signering.

Det är ganska imponerande. Boxarna är alltså slutsålda i fanshopen långt före utgivningsdatumet, i maj.

Kul för Udo Lindenberg. Och för dem som var snabbast.

Tråkigt för alla oss andra, som blev utan.

C'est la vie. Udo är stor.

Får istället rekommendera Stärker als die zeit (2LP), en praktplatta, suveränt stämningsfull. Den utkom före covid-krisen men har flera låtar som känns som gjorda också för dessa tider, inte minst Durch die schweren Zeiten och Der einsamste Moment och Muss da durch. För att inte tala om titelspåret, Stärker als die Zeit. 

Albumet från 2016 var ett rejält kraftprov av den då 70-årige Udo Lindenberg. Och om den också är slutsåld på vinyl bör den åtminstone kunna köpas online, eller på cd.

Udo är en levande legend med enorm närvaro i musiken och suveräna liveshower. Han var i absolut toppform både på skiva och live, när corona-mörkret sänkte sig över världen. Jag hoppas verkligen få se en Udo Lindenberg-konsert igen. Och få ta del av nya udo-sånger, några finns med på Udopium. Dem ser jag fram emot att höra. Och senare, hoppas, Udo Live. Bland de bästa liveupplevelser som populärmusiken överhuvudtaget kan bjuda på. 

Grattis, Udo, 75. Med Respekt. Mycket.

All the best, Udo Lindenberg, 75. 

A Legend, Giant of German rock, Superstar. 

Respect.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar