torsdag 20 oktober 2016

Bevara Tvålfabriken

Det finns många exempel, internationellt och nationellt, på att det mest attraktiva alternativet är att kombinera ett byggt kulturarv med ny byggnation, att kombinera historia, lokal identitet , nya och anrika byggnader, till en god och spännande bostadsmiljö.
Stadsdelen Brändö i Vasa har en stark identitet och triangeln Smulterö-Rahkola-Tvålfabriken är det kulturhistoriskt mest värdefulla område som ännu är oplanerat i Vasa. Ett byggt kulturarv som nya städer bara kan drömma om.
Nu hotas Tvålfabriken av rivning.
Ödesdagen är nästa tisdag.
Då fattar stadens planeringssektion beslut om Tvålfabriken.
Men Vasaborna borde åtminstone få veta vad som konkret är tänkt att komma till, innan staden fattat beslut om vad som ska försvinna.
Tvålfabriken, Vasa Tvål, tillhör den nationella industrihistorien.
Hirn (1918) beskrev Wasa Tvålfabrik som en av landets äldsta och den största i sin bransch, och att "Fabriken förmår till en betydande del tillfredsställa landets behof af stearinljus"...).
Den nuvarande fabriken har ett vackert torn med unika ljusdekorationer, som kunde fungera som ett "brand", varumärke, för ett attraktivt bostadskvarter. T.ex. en torndesign för det framväxande området?
Pikanta detaljer som tvålfabrikens ljusdekorationer tilltalar de kreativa, framgångsrika invånare som staden hoppas locka till Vasa. Alla som blir intresserade av tvålfabrikens framtid eller rivning borde därför börja med att ta sig tid att upptäcka och betrakta dessa torndekorationer.
För ett byggbolag är det, helt logiskt, mest lönsamt att riva, bygga nytt och sälja, för att därefter övergå till andra objekt. Att bevara och upprusta fabriken till ny användning (genuina, attraktiva loftbostäder, Vasaversionen av helsingforsiska Kabelfabriken, konst- och kulturcentrum, forskningscenter...) är dyrare.
Men för en stad gäller det att tänka mera långsiktigt. Tvålfabriken har ett kultur- och industrihistoriskt värde samt ett ekonomiskt värde, för området, om man väljer att kombinera anrikt och nytt till en attraktiv och spännande helhet. Rivs tvålfabriken river Vasa en del av sin historia, identitet och anrika industrimiljö, men också, samtidigt, en del av det potentiella varumärket Brändö.
Vill man locka kreativa, framgångsrika, urbana invånare till området är det en kombination av nytt och anrikt, historia, identitet och en god livs- och boendemiljö som attraherar mest.
I den miljön kan - och bör - Tvålfabriken ingå.


                                          (c) PE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar