tisdag 11 september 2018

Sveriges val

Riksdagsvalet i Sverige 2018 blev otroligt jämnt.
Kontrollräkning pågår nu fram till onsdag,
det skiljer ett mandat mellan blocken, eller 0,2 procent.
Det gick inte så bra som många befarat för Sverigedemokraterna, men de gick ändå kraftigt framåt.
Moderaterna backade en del, men alliansen som helhet nådde nästan det rödgröna blocket, då kristdemokraterna gick starkt framåt.
Socialdemokraterna backade, men mindre än befarat och tippat.
Både Vänsterpartiet och Kristdemokraterna gjorde starka val. Miljöpartiet, däremot, klarade knappt riksdagsspärren på fyra procent.
De tre stora uttryckte igår hur nöjda de är, även om ingen kunde vara riktigt nöjd.
Stundtals lät det lite tragikomiskt.
Och samtidigt fanns det tecken på, och orsak till, ren lättnad, att de värsta skenarierna inte hade slagit  in.
Socialdemokraterna backade ju mindre än befarat och moderaterna lyckades hålla SD bakom sig. SD gick framåt över fyra procent, men inte så starkt som de hoppats på, och alla andra riksdagspartier befarat.
Vem och vilka partier som övertar regeringsmakten är öppet. Det kan bli en moderat statsminister, trots att partiet backade. Men socialdemokraterna har inte gett upp ännu, och ska inte räknas ut.
Valet 2018 blev, klyschigt sagt, en riktig rysare.
Det enda säkra just nu verkar vara att SD inte bjuds in till någon regering, men blir en tyngre vågmästare, som står närmare m än sdp, och att Aliansen inom kort lägger fram ett gemensamt förslag för hur de vill leda Sverige de kommande fyra åren.
Sedan får man se...

Senare tillägg: Det visade sig att man räknat fel i Sverige på valnatten, Sverigedemokraterna vann ett mandat till och centern förlorade ett. Ställningen mellan blocken var alltså två mandat, inte ett. Pinsam miss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar