lördag 18 april 2020

Några söndagstips

Några tips så här i undantagstid.
För att göra söndagen lite mera kul.
På tv:n har jag redan sett första vm-matchen för Sverige under klassiska fotbolls-vm 1994, Sverige-Kamerun. Kul att höra kommentarerna från då, när man vet hur vm sedan slutade för Sverige.
Brukar inte gilla överord, men:
Kanske det mest legendariska världsmästerskapet någonsin, i någon sport, för svenskarna.
Och kul för många andra också.
Ett riktigt bra svenskt fotbollslandskap under en härlig fotbollssommar. Och en riktigt bra och somrig vm-sång av GES (Glenmark-Eriksson-Strömstedt), När vi gräver guld i USA (och det blev ändå brons).
SVT visar alla Sveriges matcher i vm 1994, med start idag, under corona-krisen och det är hur kul som helst för fotbollsfans, svenska och alla andra som unnade svenskarna framgången. Värt att kolla.

Och här lite andra söndagstips:

Tv-serie:
The Newsroom är fortfarande en av de mest aktuella tv-serier som man kan se när det gäller att förstå amerikansk politik på 2010-talet. Fast första säsongen gavs ut på dvd 2013 ger det ändå en intressant bakgrund till dagens trumpna och förljugna klimat. Jeff Daniels är lysande i rollen som programledare med samvete, liksom Emily Mortimer som exekutiv producent, ja, egentligen kan man säga att alla skådespelare i ledande roller gör starka och trovärdiga insatser. Vad skulle inte en säsong Newsroom kunna göra av det trumpna politiska klimat som nu råder? Jag hoppas det kommer en ny säsong som beskriver vår nutid. Tills dess duger de tidigare säsongerna av The Newsroom. Den första säsongen är en superb ingång till tv-serien som definitivt tar ställning både för real news och för att ifrågasätta politiska lögner. Ett tema som bara blivit ännu mera aktuellt sedan 2013.
Världen behöver redaktioner i verkligheten med visioner som The Newsroom. Mera av den goda och ansvarsfyllda journalistiken, tack. Den behövs idag.
En strålande tv-serie, både mycket viktig och mycket underhållande.





Cd-box:
Suomirockin kultainen 80-luku (4 cd) är en bra ingång till den finska rockens glansperiod på 1980-talet. En prisvärd box med 100 låtar, inklusive många av de stora finska rockklassikerna från 1980-talet och en del intressanta överkurser. Framför allt, en massa riktigt bra rockmusik på finska (och lite på engelska). Eftersom de flesta stora klassikerna finns med och de flesta stora 80-talsbanden representeras med flera spår är det här en utmärkt ingång för novisen på finsk rockmusik och kära återseenden för den som är större kännare. Ett utmärkt texthäfte kommenterar varje enskilt spår, av artisterna, andra musiker, musikjournalister, med utdrag från dåtidens recensioner. Utmärkt startpunkt.



Musik-dvd:
Legendariska The Flaming Lips är kända för sin perfekta ljudbild på senare studioplattor, för sin fantastiska och over the top scenshow där allting kan hända och för sina tidigare punk-proggiga låtar och plattor med absurda titlar. Bland annat. Och då har jag inte ens nämnt deras bakgårds-sci fi film och en hel del annat. Ett band med attityd och absurd humor. Live-dvd:n U.F.O.s at the Zoo från deras legendariska konsert i hemstaden Oklahoma City ger en försmak av till vilka extrema höjder Wayne Coyne & Co lyfter sin musik och trollbinder sin trogna publik. Ett äkta kultband.




Singlar:



I dessa coronatider, då alla ska sitta hemma och vi inte ska umgås i grupp kan det ju vara skäl att slå ett slag för tystnaden. Det gör Depeche Mode i titeln till en av sina absolut mest dansanta och svängiga låtar, Enjoy the Silence. Härlig uptempo söndagsstämning med den här på skivtallriken. Och ett strålande vackert konvolut, dessutom.

Och så är det ju skäl att komma ihåg att vi alla sitter i samma coronabåt just nu, hela världen, allihop.
Symboliskt kan det alltså passa med en fyrspråkig reklamsingel också. Dessutom på språken svenska, finska, engelska och tyska, de språk som brukar återfinnas i mina spellistor under corona-våren.
Och det här med att sitta i samma båt..., ja den här gången passar det också bra. Finnjet-valsen. Fyra versioner på fyra språk. I valstakt.
Vi ska klara oss ur den här krisen också, alla, tillsammans.





C-kasett (maxi single):
Det här var ju redan ett lite udda format när den här maxi-singeln gavs ut, 1990.
Utgiven av Amalthea på licens i Sverige, från Shifty Records i Sydafrika.
Tal av bland andra Nelson Mandela (i Soweto 1990) mixade med rytmisk musik.
Kostade bara en euro på loppis. Ett verkligt fynd.
The Homecoming och Urgent Release. Mandelas tal som har mixats in uppges dessutom vara hans första mera betydande tal efter hemkomsten från fångenskap, inspelat 13.2.1990.
Intressant och internationellt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar