lördag 16 maj 2020

The Flaming Lips go Soft Bulletin



Visionär. Experimentlusta.
Det är två ord som beskriver The Flaming Lips och särskilt sångaren Wayne Coyne.
Nu har de gjort det igen.
Klassiska albumet The Soft Bulletin har spelats in i en liveversion med symfoniorkester.
Det är inte så ofta en sådan kombination tillför någonting väsentligt eller konkurrerar med originalalbumet.
Men få har ju en så svulstig och perfektionistisk ljudbild som Flaming Lips.
The Soft Bulletin var ett fantastiskt album som banade väg till Läpparnas största stund, albumet Yoshimi Battles The Pink Robots. Jag utsåg det till årets album i min årsöversikt i dagstidningen. Men det gjorde de flesta andra också.
Soft Bulletin blev också årets album hos endel recensenter och hyllat av snart sagt alla.
Kanske hade Flaming Lips inte resurser att göra albumet så svulstigt som de kanske hade önskat. Men det har de nu. Och The Soft Bulletin av The Flaming Lips featuring The Colorado Symphony, live at Red Rocks Amphitheatre,  är sensationellt bra.
För en gångs skull är en symfoniorkester-förstärkt version minst lika bra som originalet, ja, bättre, faktiskt.
Ljudbilden är svulstigare, vilket passar utmärkt för de här låtarna. Inledande Race For The Prize är strålande, en underbar öppning. Fina Waitin' For A Superman känns oerhört aktuell, 20 år efter The Soft Bulletin. Med finns också The Spiderbite Song, som inte fanns med på The Soft Bulletin när jag i tiden köpte den europeiska versionen på cd (där ingick istället Slow Motion). Men Spiderbite försvarar sin plats här. Hela albumet håller genomgående hög klass och ljudet är superbt, vilket man brukar kunna förvänta sig av The Flaming Lips. Hela albumet avslutas med Sleeping On The Roof, en mjuk avslutning. En utmärkt version, men jag hade ändå gärna sett en mera explosiv avslutning, gärna i form av ett extraspår. Tänk om de knöt ihop konserten med till exempel Seven Nations Army? Jepp, The Flaming Lips har gjort en cool cover på White Stripes-klassikern.
Nå, även utan rivigt extraspår är den här livedubbeln sensationellt bra.
Hoppas The Flaming Lips gör en live-symfoni-version även av Yoshimi Battles The Pink Robots.
Det här ger mersmak!
Känner man inte alls till The Flaming Lips är Greatest Hits Vol 1 Deluxe Edition (3 CD) en utmärkt ingång med spår från många plattor (exklusive de tidiga, punkiga) och flera outgivna eller svåråtkomliga spår.
The Flaming Lips är ett av världens bästa liveband. Det bevisade de inte minst på Pitkä Kuuma Kesä i Helsingfors. Legendarisk konsert. Och dessutom träffade jag och min dåvarande flickvän Wayne Coyne och hans dåvarande fru mitt i Helsingfors och hade en mycket trevlig diskussion om festivalen, Flaming Lips och Helsingfors sevärdheter. Mycket, mycket sympatiska, och Wayne betonade att vi inte bara skulle se Flaming Lips utan också de andra banden på festivalen. Schysst.

Minnen från The Flaming Lips och Wayne Coyne i Helsingfors.



Cd-versionen med välförtjänta hyllande omdömen från NME, Uncut och The Times.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar