fredag 1 maj 2020

Första maj - och en hyllning till lärandet

Idag firas första maj, den internationella arbetets dag.
Och i år kan vi särskilt fira alla vardagshjältar som håller igång de vitala samhällsfunktionerna i tider av kris; inom vården, omsorg, skola och utbildning, mat och livsmedelshandel, ordning, och andra vardagshjältar. Hoppas deras arbetsinsatser också komms ihåg när man ska dela ut belöningar och sätta löner och arbetsvillkor.
Igår var det studenternas kväll, valborg.
Gemensamt för båda, och särskilt i dessa trumpna fake news-tider är vikten av kunskap, sanning, och utbildning. Och bildning, allmänbildning.
En hyllning till lärandet. Oppimisen ylistys.
Det är skäl att betona vikten av livslångt lärande.
Allmänt och generellt, lärprocesserna är livslånga, kunskapsjakten likaså.
Det är också en orsak till att dagens låt får bli en som kan koppla ihop den kombinerade helgen studenternas kväll och arbetets dag, i en hyllning till lärandet.
Oppimisen Ylistys  av Agit Prop. Låten har spelats in av flera andra, men det är basgången, och stämsången, i Agit Props version som gör den så unik.
Den skrevs i tiden som ett politiskt budskap riktat till arbetarklassen, men innehåller också ett mera generellt (ut)bildningsbudskap, som i den formen också är högaktuellt i vår tid, betydelsen och vikten av livslångt lärande för alla, oavsett utgångspunkt,
An ode to learning. En hyllning till lärandet.
”Älä usko kuulopuheisiin/ota selvää/Mitä itse et tiedä, sitä et tiedä/ota selvää”. På svenska blir det: Tro inte på hörsägen/ta reda på (fakta)/Det du inte själv vet, det vet du inte/ta reda på (fakta).
Vi lever i en tid då det inte är självklart att presenteras fakta och sanning. Vi har alla ett ansvar att ta reda på fakta, se igenom löst eller manipulativt tyckande, värdera kunskap och betona lärande.
Oppimisen ylistys innehåller oerhört vacker stämsång, och ett budskap, men framför allt en av de finaste basgångar jag hört. En härligt medryckande rytm.
Även utan vackra sångstämmor skulle det här vara en bra instrumental låt. Den svänger ju!
Glad valborg och första maj.
Go bass!
And learn for life!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar