söndag 3 maj 2020

Från arkivet: Matchbox Live 2016

Finland var en anakronistisk musikscen i slutet av 1970-talet och början av 1980.
Plötsligt slog rock`n´rollen igenom. Efter filmen American Graffiti svepte en rock`n´roll-nostalgisk vind över västvärlden. Men ingenstans slog den lika hårt igenom som i Finland.
Finland sveptes med i en otroligt aktiv rockabillyvåg, med egna nya storband som Teddy & The Tigers, Buck Jones och Lonestars, men som också gav en revival åt många av de gamla rockabilly-stjärnorna, som var bortglömda i hemlandet USA. Nu blev de stora igen, i Finland. Och den brittiska rockabillyvågens mest kända band blev storstjärnor i Finland. Matchbox, Crazy Cavan och amerikanska Stray Cats var tidens stora affischnamn. Stray Cats förblev stora, splittrades, återförenades för ett nytt album 2019, och kom till Pori Jazz under comeback-turne’n ifjol. Tyvärr missade jag den spelningen.
Matchbox har däremot spelat nu och då i Finland, men jag såg dem för första gången 30 juli 2016. På Leipätehdas (Brödfabriken) i Vasa. Och gubbarna kan fortfarande.
Ifjol var det 40 år sedan deras största hit (och bästa låt) släpptes, Rockabilly Rebel. Den var förstås också höjdpunkt och publikfavorit på deras gig i Vasa. Här är Put the blame on me, live från brödfabriken. En annan fin låt av rockabillyveteranerna, som fortfarande spelar med de flesta medlemmarna från sin klassiska lineup. Kul att hinna se dem live.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar