måndag 4 april 2016

Världens största läcka - och scoop

Skandal är bara förnamnet när världens största läcka - och scoop - har briserat i mediavärlden och för närvarande rullar upp de famösa skatteparadisens upplägg och omfattande kundkretsar.
Statschefer, ministrar, idrottsprofiler, diktatorer, näringslivstoppar och för allmänheten okända rika skatteplanerare och skattesmitare ingår i det digra materialet, som först läckte ut till Süddeutsche Zeitung och som därefter undersökts av en internationell grupp grävande journalister.
Yle's MOT sände sitt första program i dag, så uppseendeväckande redan det att man inte kan undgå att reagera.
Jag hade inte tänkt skriva särskilt mycket politik i den här bloggen, men det här förtjänar en kommentar.
Summorna som skattesmitarna och skatteplanerarna har placerat i skatteparadisen är nämligen anmärkningsvärda, enligt uppgift 4-10 procent av BNP.
Det första MOT-programmet blev, lindrigt sagt, en särskilt pinsam halvtimme för Nordea.
Och på Island leder avslöjandena sannolikt till nyval, efter att tre ministrar, inklusive statsministern, namngetts ingå i materialet.
Men också i Finland handlar det om hundratals personer. Sannolikt är det bara en tidsfråga innan en lista på namn och summor läcker ut i offentligheten. Hur rimmar det med "samhällsfördrag" och gemensamt ansvar för fosterlandet?
Statsminister Sipiläs tidigare så famösa uttalande om "kaiken maailman dosentit" (all världens docenter) kunde gärna nu ersättas av ett skarpt uttalande om "all världens skattesmitare" och en plan på hur denna skatteflykt ska stävjas.
Dessa skatteflyktiga inkomster på 4-10 procent av BNP kunde bidra till att Finland igen blir ett land som satsar på utbildning och forskning, och allmän välfärd.
Politik är att vilja, sägs det.
Tidpunkten för "världens största scoop" var onekligen intressant med tanke på den pågående debatten om vem som bidrar, och inte bidrar, till det finländska samhällstalkot och "samhällsfördraget".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar