måndag 27 maj 2019

Det gröna valet

Europavalets segrare är De gröna.
Stor framgång i Tyskland.
Stor framgång i Finland.
Näst största parti efter samlingspartiet, med 16 procents understöd.
Det är riktigt, riktigt starkt.
SDP gick framåt, men fick nöja sig med tredjeplatsen, en klar besvikelse.
Men en rätt väntad sådan.
Sannfinländarna fick i sin tur inte sin väntade framgång, lyckligtvis.
Och centerns kräftgång fortsätter,
nu som femte parti med 13,5 procent och en förlorad MEP-plats.
Kanske väljarna försöker säga någonting, Rinne?
Att centern, och partiledaren Sipilä, inte förtjänar en stark position i den kommande finska regeringen.
Det är rätt ofattbart, då Finlands folk i två val i vår har sagt ett rungande nej till Juha Sipiläs center, och följaktligen nej till centerns landskapsreform, att Rinne inte har beaktat det i regeringsförhandlingarna.
Istället återkommer spöket landskapsreformen, med center-antalet landskap och, sannolikt, en ny regering med den stora dubbla valförloraren Sipilä på en tung post.
Se där förklaringen till att SDP inte lyckades uppnå målsättningarna i europavalet och att de kritiska rösterna istället gick till de gröna.
Europavalet 2019 är överlag en protest mot etablissemanget, det märks på många håll. Socialdemokraterna är vilse, och gör ett katastrofval i Tyskland, svagt val i Finland. Mera oroande är till exempel framgångarna för ytterhögern i Italien och Sverige, liksom i Frankrike, Ungern och Polen. Och det nybildade brittiska Brexitpartiet blir tydligen det största partiet i Europa. Samtidigt kan vi tacka den starka unga gröna vågen i Europa för att missnöjespartierna på högerns ytterflygel inte fick större framgång än de fick.
Signalen är hursomhelst tydlig, eurokraterna och eliten måste ta det folkliga missnöjet på allvar. Medan EU ständigt har stärkt kapitalströmmarnas frihet att flöda, än hit än dit, och möjligheterna för rika att via Malta snabbt köpa sig ett EU-medborgarskap, har arbetskraftens rörlighet inte kommit många steg på decennier. Det är ofattbart byråkratiskt och krångligt att flytta mellan EU-länder om man har arbetsgivare i annat EU-land. Så kan det bara inte förbli, om EU vill fortsätta skryta om en "inre marknad". Det märks inte så mycket av den för arbetsföra europeiska experter som flyttar mellan länder.
EU blev inte regionernas union, eller folkens union, utan kapitalets och lobbyisternas union.
I folkens Europa har gränskontrollerna istället ökat igen och byråkratin försvårats. EU är långt från den öppenhet som redan präglat de nordiska ländernas gemensamma marknad i betydligt fler decennier.
Det är också alltför många grupper i Europa som känner sig helt akterseglade av den förda ekonomiska politiken. Det syns i valresultatet 2019, och det kunde ha blivit mycket värre.
Etablissemanget har alltså en hel del byktvätt att ägna sig åt de närmaste åren. Europavalet, med dess framgångar för extremister på högerflanken, men också för radikaler på vänsterflanken, är en varningssignal. Och de grönas framgång kommer knappast att vara tillfällig. Oron och besvikelsen över att nuvarande beslutsfattare inte förmår hantera klimatförändringen lär knappast minska.
Finlands regeringsbildning är tyvärr också ett exempel på hur lätt folkets röst väger. Visserligen föll den ojämförbart impopulära regeringen Sipilä, och ersätts vid rodret av Rinnes socialdemokrater, men trots ett synnerligen klart besked i vårens två val får Sipilä och centern plats och rum i Rinnes kommande regering.
Det upplevs som ett svek.
Och det är en av orsakerna till att SDP bara blev tredje största parti i Europavalet.
Den gröna framgången i Finland bygger inte bara på det utan på en bredare europeisk protest mot etablissemanget.
Europavalet var också ett generationsval i Europa, där unga väljare var markant mera grönt sinnade än de äldre.p
Europavalet 2019, var ett klimatval och ett protestval.
Väljarnas signal bör nu tas på allvar,
av eliten i Bryssel,
och på hemmaplan.


Gatubild, AfD-reklam, dagen efter Europavalet. (c) pe

We Are The Champions 🇫🇮

Finland gjorde det omöjliga!
Ett lag utan stjärnor slog stjärnspäckade Sverige, stjärnspäckade Ryssland och, i kväll, stjärnspäckade Kanada!
Finland - Kanada 3-1.
Fantastiskt.
Det bästa LAGET vann.
Vilken reklam för Liiga samtidigt.
NHL?
Tre bokstäver, so what.
Stjärnlösa Finland visar vad lagsport innebär.
En otrolig bedrift.
Kan likställas med kanadensiska Miracle on Ice 1980.
Det här är Miracle on Ice 2019.
Den största laginsatsen någonsin i finsk idrottshistora.
Det är bara att buga och applådera.
Ikväll önskar jag att jag var i Finland.
Och såg matchen i ett fullspäckat Office.
Och mötte hjältarna i Helsingfors när de kommer,
Precis som det magiska ishockeyåret 1995.
Idrottshistoria skrevs i Bratislava ikväll.
Varför tog jag inte tåget dit i morse?



Ingen flagga  eller spelskjorta med, men blåvita färger! (c) pe.

söndag 26 maj 2019

Rockabilly Rules OK?

Rockabilly-legenderna Stray Cats har gett ut sitt första album på 26 år, titulerat 40, för att fira bandets 40-årsjubileum. Och det är garanterat årets största nyhet på rockabillyscenen.
Trion Brian Setzer, Lee Rocker och Slim Jim Phantom är samlad igen, och turnerar igen, bland annat på Pori Jazz i sommar.
För den som gillade bandets strålande debut-lp när det begav sig 1981, eller senare, är Stray Cats-soundet också lätt igenkännbart på 40. Stray Cats har också åldrats mindre än dåvarande konkurrenter på topplistorna som Crazy Cavan `N´The Rhythm Rockers och Matchbox. 40 låter helt enkelt väldigt fräscht.
Ok, jubileumsskivan är inte lika bra som debuten, förstås, men den är bra mycket bättre än man kunde ha haft rätt att förvänta sig. Utmärkta Cat Fight och Rock It Off inleder starkt och When Nothing's Going Right är en trallvänlig låt med finurlig politisk edge ("When Nothing's Going Right/Go Left"). Också den superba debuten, med klassiker som Runaway Boys, Rock This Town och Stray Cat Strut, inkluderade ju ett politiskt spår, den utmärkta Storm The Embassy.
På nya skivan har Desperado lite Dick Dale-surfkänsla och om andra halvan av albumet ändå känns lite mera utslätad än den första, avslutas cd-upplagan starkt med två fina livespår. Avslutande, superba Double Talkin' Baby (Live) är i sig värd att välja cd-box-versionen för, eftersom den tyvärr inte finns med på vinylen. Om Stray Cats låter så här live 2019 blir det drag på Pori Jazz i sommar.
Stray Cats är tillbaka. Med ett rejält formbesked.
Rockabilly Rules OK?
Yep.

Tre stenhårda live-album

Tre stenhårda live-album, alla nyss utkomna, och väl värda att kolla in.

James Brown: Say It Live and Loud (2LP) är inspelad Live in Dallas 26 augusti 1968. Tidigare utgiven på cd, men aldrig på vinyl. De utmärkta versionerna av The Popcorn och That's Life är dessutom tidigare outgivna.
Spelningen är högintressant, inte minst för att megahiten Say It Loud - I'm Black and I'm Proud finns med, inklusive Browns ödmjuka introduktion av sig själv som en Soul Brother, bara tio dagar efter att denna historiskt viktiga singel släpptes. Brown bjuder in publiken till allsång i refrängen.
James Browns show rullar genomgående på, som på räls, och bandet gör bland annat en strålande version av instrumentala Suds. Den givna höjdpunkten i en James Brown-show 1968, Cold Sweat, börjar måhända lite tveksamt, men mal sedan skoningslöst på med blytunga funkrytmer. Ljudkvaliteten är dessutom genomgående utmärkt.
James Brown var i högform 1968, likaså hans fantastiska band.
Och det hörs minsann på Say It Live and Loud.
Ett givet komplement till klassikerna Live At the Apollo I och II.








DJ Shadow: Live in Manchester - The Mountain Has Fallen Tour (2 LP) beskrivs på konvolutet som "The Ultimate DJ Shadow Experience". Det är kanske litet överdrivet, men Live in Manchester, inspelad 5 oktober 2017,  ger onekligen en intressant ovch välkomponerad överblick av DJ Shadows 25-åriga karriär.
Med viss tyngdpunkt på senaste albumet The Mountain Will Fall, mixar DJ Shadow också in många favoriter genom åren, inte minst från Endtroducing och The Private Press, inte sällan i form av senare remixar. DJ Shadow inleder med en sympatisk intro, men första sidan känns ändå lite avvaktande. När det sedan lossnar på allvar, från Suicide Posse och Soul Days, är det här en DJ Shadow i högform. Suicide Posse är också dubbelns bästa spår, med bland annat två inmixade versioner av Midnight In A Perfect World (som bland annat innehåller ett Pekka Pohjola-sample, bara det).
Konsertens höjdpunkt är ändå Nobody Steam-mixen, som DJ Shadow introducerar med förstavelserna anti-krig, anti-hat, anti-racism- och anti-girighet. Kanske inte det enskilt bästa spåret på plattan, men säkert det viktigaste, tills Building Steam mixas in, i tre versioner, och låten bara lyfter och lyfter.
Live in Manchester kan mycket väl vara den ultimata DJ Shadow-upplevelsen. Ett  utmärkt album.





Tredje live-albumet är störst, åtminstone fysiskt sett.
Frank Zappa: Zappa in New York (3LP) gavs ut som trippel-album i 40-årsjubileumsutgåva (och dessutom som 5 cd-box, med ännu fler extraspår). Original-dubbeln spelades in 1976, men kom ut först 1978, mest på grund av bråk med skivbolaget om främst texten till låten Punky's Whips, som inte kom med på originaldubbeln. Här finns den med på bonus-lp:n, liksom flera andra utmärkta låtar från Zappas valv, inklusive pianoversioner av The Black Page #1 och #2 och den härligt jazz-rockiga Black Napkins.
Zappas texter var problematiska för moraliserande skivbolag, så man kan ju anta att de var tacksamma att I Promise Not To Come In Your Mouth är en (mycket välspelad) instrumental-låt (!).
Zappas band gav sju utsålda konserter i New York, från vilka Zappa sedan sammanställde dubbeln Zappa in New York. Genomgående stronga instrumentalpartier, krävande kompositioner och fina melodier, kombinerat med humoristiska och (ofta sexuellt) utmanande texter. Avslutande instrumentala helsidesspåret The Purple Lagoon (17:12) är en intensiv final urladdning (på originaldubbeln).
Det kan direkt erkännas att jag inte är någon större Zappa-kännare.
Men jag gillar det mesta jag hört av eller om Frank Zappa.
Otvivelaktigt ett musikaliskt geni.
Utmärkta live-albumet Zappa in New York, här med en hel bonus-lp högintressanta bonusspår, inklusive den 1976 censurerade Punky's Whips, ger många prov på varför Zappa kallas, är, ett geni.
Ett extraplus även för att jubileumsutgåvan remastrats med originalmixen från 1977, som inte varit tillgänglig sedan originalutgåvan. Ljudbilden är utmärkt.

Tre olika live-album, tre olika artister och stilar.
Och tre bevis på att det egentligen bara existerar två sorters musik;
bra musik,
och dålig musik.
De här, alla tre, är utan minsta tvekan bra.

Bragdmedalj i Slovakien

Finland spelar VM-final i ishockey om bara några timmar.
Seger betyder en av de största överraskningarna i hockey-historien.
Finlands SM-liiga-landslag med två halvdana NHL-spelare har visat miljonärerna i proffslandslagen var skåpet står.
5-4 efter förlängning mot Sverige i kvarten.
Redan det tillräckligt för en utmärkt VM-insats.
1-0 mot Ryssland i semifinal.
Segrar mot två lag med mängder av NHL-spelare.
Men bara halvdana lag, sorry.
Finland visar vad riktiga LAG kan göra tillsammans.
NHL?
I det här VM:et bara en bokstavskombination, typ.
Underdoggen sopade banan med både svenskar och ryssar.
Det var inte tur, Finland var helt enkelt bättre.
Alla gav allt för laget.
Alla ger allt för laget.
Alla är laget.
Och just därför är Finland idag hyperfarliga för Kanada.
Svåra finalmotståndare.
Och Kanada?
Värsta tänkbara finalmotståndare.
Tyvärr.
Men det här är landslaget Blåvitt som slår underifrån.
Det här är Lejonen som aldrig ger upp.
Suomi Finland.
Tyvärr kan jag bara höra finalen, istället för att se den.
I Tyskland är det inte många som tänker hockey.
Hamburger Abendblatt har mest kört notiser om VM, om det tyska laget,
med finländsk hjältetränare, vilket har noterats.
Här är finska Radio Citys radioreferat räddaren i nöden,
då Yle-kanalerna inte kan ses av oss utlandsfinländare.
Och tyskarna bara visar VM på betalkanaler.
Old school-radio funkar också bra, med bra speaker.
Sverige, Ryssland, i dag, förhoppningsvis, Kanada.
I dag är det betydligt färre finländare som funderar på den slutliga sammansättningen i det europeiska parlamentet än som funderar på finländskt VM-guld.
Förståeligt.
Men, kom ihåg, ni som kan,
rösta först, heja sen!
Finland har redan spelat ihop till bragdmedaljer i VM.
Men, nälkä kasvaa syödessä.
Suomi Finland - Going for Gold!

fredag 24 maj 2019

Bildcollage In Rock


Hittade en usb-sticka med ett antal halvgamla konsertfoton.
Inte direkt gamla, dock, och bara bilder som jag tagit själv.
Halvbra bilder, helbra konserter.
Spelningar som överlag höll hög klass.
Som var bra nog att fotograferas.
Och här finns bara bilder med artister som jag gillar.
Bra artister.
Riktigt, riktigt, bra.
Kolla gärna in dem och deras musik.



J. Karjalainen Live. 27.10.2013. (c) pe.

Mikael Wiehe Live. 15.4.2012. (c) pe.

Bob Hund Live at Ritz.3.12.2016. (c) pe.

Depeche Mode Live. Helsingfors 18.2.2018 (c) pe.

Anssi Kela Live at Ritz. 30.5.2015. (c) pe.

Kent Live. Den sista spelningen i Finland. 29.9.2016.(c) pe.







torsdag 23 maj 2019

Legenden Niki Lauda

I måndags gick Formel 1-legenden Niki Lauda, 70, bort.
Han överlevde en fruktansvärd krasch i brinnande bil mitt under sin karriär, 1976,
och fortsatte den framgångsrikt.
Lauda blev världsmästare året innan, 1975, och året efter, 1977, och hade det inte varit för kraschen hade han sannolikt också vunnit 1976.
Jag är ingen större Formula-fan,
men Niki Lauda var min favoritförare.
Jag har bara sett ett enda Formel 1-lopp,
i Brands Hatch, UK, 1984.
Och det loppet vann min favorit,
Niki Lauda.
Ett minne för livet.
Inte minst för vip-parkeringens alla Ferrarin, Lambourghinin, Porschen och så vidare.
Och framför allt, ett perfekt lopp av Niki Lauda.
Som så många andra lopp under karriären.
Han blev dessutom världsmästare även 1984. Respekt.
Lauda fick också en framgångsrik karriär efter karriären.
En profil.
En sann legend.
Vila i frid

Färgglatt i Bremens Viertel

Spiderman-vägg i Viertel. (c) pe.






Viertel i Bremen, systerstadsdel till St Pauli i Hamburg (se gatskylten!), men också till Schernschantze. (c) pe. 
Viertel är Bremens icke-konformistiska kulturdistrikt, som under senare år har gentrifieras till ett ultracoolt dagtida shoppingdistrikt för medelklass-urbanistas. Det påminner på så sätt mycket om de forna arbetarstadsdelarna St Pauli, Schernschantze och Ottensen i grannstaden Hamburg. Alla har de gått vägen från icke-konformistiskt och ökänt distrikt till icke-konformistiskt kulturdistrikt och vidare till dagens gentrifierade storstadsdistrikt med urban edge. Å ena sidan potentiella spänningar mellan de nya och de gamla invånarna. Å andra sidan, intressanta mötesplatser, för olika kulturer och olika klasser.

Sidestreet i Viertel. (c) pe.






Home of the Schnitzelburger?






Det är väl ganska lätt att räkna ut att man hittar bra hamburgare i Hamburg.
Ich bin ein Hamburger, typ.
Det är ju nästan krav på en garanti i sig.
Och det här med kött har ju långa traditioner i det tyska språkområdet.
Wienerschnitzel, och så vidare.
Kopplar inte Bremen till sådana namn, men fick istället testa på en tvättäkta kombination.
Eller kompromiss.
Eller att två goda ting blir... tre.
Schnitzelburgaren var i alla fall en helt ny erfarenhet för mig,
hamburgare, men med schnitzel.
Faktiskt en riktigt god kompromiss, kombination.
Lite über-street food, avnjutet i den gentrifierade men coola kulturstadsdelen Viertel.
Bremen, alltså.
Home of the Schnitzelburger?

söndag 19 maj 2019

Construction Time - Again!

Det är i år 35 år sedan Depeche Modes briljanta Construction Time Again kom ut.
Faktiskt.
Tyska musikmagasinet Sonic Seducer firar jubileet med en strålande tribut-cd som bilaga till senaste numret (2019/06). Med finns nio exklusiva liveversioner av DM-spår med tributbandet Forced To Mode.
Lite märklig låtblandning, visserligen, för här ingår varken den utmärkta singeln Love In Itself eller det starka albumspåret Shame. Istället har Forced To Mode tagit med versioner av b-sidorna Work Hard och Fools.
Totalt tre låtar akustiskt, och sex låtar med full tyngd. Och genomgående gör Forced To Mode en fin insats. The Landscape Is Changing fungerar till exempel utmärkt i akustisk version, och jag skulle ju gärna höra den låten akustiskt med original-Mode
För Depeche-fans är det färska numret av Sonic Seducer mer än väl värt priset bara för den här tribut-cd:n.
Ett mycket intressant live-komplement till original-albumet.
Men, förstås, ändå bara ett surrogat och komplement.
För den som gillar synthar och som inte redan har hört Construction Time Again:
Det är dags nu.
Construction Time Again är det enda genomgående politiska album som DM har gjort.
Efter uppföljande singeln People Are People dröjde det ända till senaste albumet Spirit och tunga Where's The Revolution och Going Backwards, innan DM så tydligt tog politisk ställning igen.
Redan det gör Construction Time Again intressant för nya DM-fans, som kanske bara känner Spirit.
Vi andra återvänder gärna till en gammal favorit med Forced To Mode och höjer en skål för det superba originalalbumet och 35 år med klassikern Everything Counts med flera på musikradion och i skivbacken.
Grattis!

Eurovision i St Pauli

Det blev folkfest i går, lördag.
Nej, inte Lange Nacht der Museen.
Det blev, lite otippat,
Eurovision.
På storskärm.
I St Pauli.
Från att ha varit en grupp på sex som ville gå på Lange Nacht der Museen var det ingen som kände särskilt starkt för det längre.
Betala 17 euro för att trängas med en massa folk och stressa mellan museer då man kan se samma utställningar en annan gång, utan stress, till lite högre kostnad?
Det blev tummen ner för medelklassvarianten av Konstens natt.
Tummen upp för Eurovision istället. Melodifestivalen.
På storbildsskärm St Pauli.
Massor med folk, bra stämning, till och med några hyfsade låtar, och stor show.
Holland vann, förvånande nog. Vi tre som såg alla bidrag fram till Azerbajdjan på storbildsskärmen var överens om en annan segrare: Norge!
Som också fick publikens röster.
Fel låt vann, som så ofta.
Men en trevlig kväll på stan.
På folkfest.
Med ny cool Trojan t-shirt på, som jag köpt i en trendig, reggae-inriktad shop i Schernschantze samma dag.
En supercool stadsdel,
med kulturinriktad och icke-konformistisk identitet,
och med synliga och tydliga tecken på gentrifiering.
Som St. Pauli.
Eller som Hamburg överlag, kontrasternas stad.
What's there not to like?



St Pauli i lördags. Folkfest under Eurovisionen. (c)PE


.
Eurovision på storbildsskärm. (c)PE

lördag 18 maj 2019

Lange Nacht - men inte för alla

Lange Nacht der Museen hålls i Hamburg i dag, lördag.
Gratis inträde till alla museer mellan klockan 18-02.
Gratis transport mellan museer.
En folkfest, lite som Konstens natt.
Och ändå inte.
Gratisevenemanget förutsätter biljett.
Och biljetten kostar, normalpris, 17 euro.
För det får man inträde på en massa museer och gratis transport mellan dem.
Perfekt för storkonsumenter av kultur och museer.
Men arrangörerna har tyvärr missat själva huvudpoängen med ett dylikt evenemang.
När museerna öppnar dörrarna på vid gavel är ju idén dels att folk ska kunna göra spontanbesök på museer de annars inte besöker (och därmed vidga sina kulturella horisonter),
och dels ett sätt för museerna att locka till sig personer som vanligtvis inte besöker museer (att därmed vidga sina vyer) och som nu kanske smittas av att besöka museer och njuta av deras samlingar.
Men, med en prislapp på 17 euro för "gratisevenemanget" slipper museerna att få för många besökare (särskilt spontanbesökare) och de slipper för fattiga besökare.
Människor som den långa natten kunde ge värdefulla kultur- och konstupplevelser, gratis.
Man kan argumentera att 17 euro inte är mycket för obegränsade museibesök och transport däremellan.
Men det är en hög summa för en person som kanske inte vet att han/hon är intresserad av museer eller som inte är bekant med museerna. Och då är det redan ett stort steg att besöka ett enda museum.
Vilket man knappast gör ikväll heller, för 17 euro.
Det är, kort sagt, lite billigt att ta ut biljettpris på museernas långa natt.
Det är också ett sätt att rikta natten till storkonsumenterna av museikultur, och att undvika fattiga museibesökare, för vilka museibesöket kunde ha allra störst betydelse.
Idén med Lange Nacht är väl, som med Konstens natt, att föra ut kulturen till folket och att locka folket till kulturen.
För oss storkonsumenter av kultur är Lange Nacht en både intressant och givande kväll och natt.
Även om biljettpriset samtidigt känns lite futtigt och snålt och inte fullt så folkligt som natten kunde vara.
Lange Nacht der Museen är lite som medelklassvarianten av folkets Konstens natt.
Detta skrivet, förstås, innan natten infallit.
Rapport följer...

måndag 13 maj 2019

I hockeyskugga

Kaapo Kakko.
Allt handlar om honom just nu i Finland.
Med all rätt.
Killen gör ju ett otroligt VM och nu står USA på tur.
Finland stannar upp.
Men här verkar ingen ens tänka tanken hockey-VM.
Här verkar ingen bry sig.
Jag är, kort sagt, i hockeyskugga.
Inga news på tv:n eller kommentatorssoffor.
Jag har väl ca 20 tv-kanaler men det är ingen som visar hockey.
Får nöja mig med yles bloggar, nätartiklar och (hittills alltför få, hallå!) rapporter från hemmafansen i bland annat de hockeyfrälstas whatsapp-grupp och andra SoMe.
Finns annat att göra här, som Hafen Geburtstag-firandet denna helg. I söndags strosade vi i HafenCity och hörde bland annat två skönsjungande soulsångare i det enorma folkvimlet intill landningsbryggorna samt drack och köpte hem kaffe från coola Speicherstadt, inrymt i en omvandlad magasins- och fabriksbyggnad.
Utmärkt alternativ,
och surrogat,
för den som hittills inte kunnat njuta av hockey-VM.
Tummarna upp för Kakko och de blåvita lejonen!
Going for Gold?!

lördag 11 maj 2019

Uni Hamburg 100

Rektor Dieter Letzen. (c)PE

Universität Hamburg har firat sina första 100 år.
Officiellt med Festakt och campusfest den 10 maj 2019.
Med förbundsdagspresidenten Wolfgang Schäuble som högt uppskattad festtalare.
Men programpunkterna var fler än så, och även de andra gästerna bemärkta.
På scenen framträdde bland andra komikern och serietecknaren Otto Waalkes, den roligaste av talarna, och tyska ESA-astronauten Alexander Gerst, som bland annat överräckte en Uni Hamburg-flagga som han haft med sig ut i rymden, till den legendariska rektorn för Uni Hamburg, professor Dieter Lenzen (se bilden).
Förste borgmästare Peter Tschentscher framförde officiell hälsning till universitet från "Freien und Hansestadt Hamburg". Och fick dessförinnan från scenen motta en hälsning från professor Peter Burger om att universitetet behöver bättre finansiering.
En del allvar, men också humor och avslappnade talturer, så det blev en roligare festakt än väntat.
Och bra musik, dessutom, av universitetets egna Skyliner Jazz-Bigband. De gjorde framför allt en lång, groovig och härligt funkig version av klassiska Earth, Wind & Fire-örhänget Fantasy.
Campusfesten efteråt (pågick bara till klockan 19), var mera avslagen än väntat, kanske mest på grund av vädret, regn på dagen och småkallt på kvällen.
Men åtminstone ett av banden på scenen imponerade, med duktig rullstolsbunden sångare och härligt tryck. Ganska otippat gjorde de även en reggaecover på 80-talshiten Karma Chameleon. Verstexterna var sisådär, men refrängen satt klockrent.
Bara det.
En trevlig dag.
Stort Grattis Uni Hamburg.
Till de första hundra.

Alphaville är Forever Young




Äntligen.
En av syntpopens verkliga klassiker, Alphavilles lp Forever Young från 1984, utkom i vår i en Super Deluxe Limited Edition-box med remastrad lp, tre cd och en dokumentär-dvd.
Så fräsch att skivaffären inte hade hört om den när jag beställde in ett ex av boxen.
Forever Young, förresten. Det var först bandnamnet, tills de kom på det betydligt bättre Alphaville.
Namnet förstås från Jean-Luc Godards film Alphaville, som brukar beskrivas kombinera genrerna dystopi, science fiction och film noir.
Och, let's face it, det funkar ju ganska bra som beskrivning på syntpoptrion Alphaville också.
Texterna är faktiskt tyngre än det glättiga soundet.
Men är den något att ha, boxen?
Absolut. Om man gillar synthpop. Och särskilt om man gillade originalet och hitsinglarna Big In Japan, Sounds Like a Melody och Forever Young, när det begav sig, eller senare.
De har visat sig vara tidlös pop, inte bara trendiga hits. Forever Young är framför allt, idag, ett klassiskt syntpop-album, som fortfarande låter bra, inte minst starka albumspår och "icke-hits" som Summer In Berlin, To Germany With Love och Lies.
Låter bättre, borde jag säga. Remastringen av albumet lyfter fram ljudbilden och detaljer i den tydligt och klarare än någonsin (LP och CD1). CD2 innehåller remastrade singel- och maxiversioner, inklusive b-sidorna. En omistlig cd, för här finns bland andra min gamla favorit The Nelson Highrise Sector 1 - The Elevator (b-sida till Sounds Like A Melody) och Forever Young up-tempo (intressant och fungerande, som Alphaville först såg låten, men också bevis på att balladversionen är bättre).
CD3 innehåller över 70 minuter med remastrade demoversioner, vilket är både frikostigt och högintressant. Här finns också tidiga Alphaville med sånger på tyska, Traumtänzer och Blauer Engel.
Dokumentären är väl inte spektakulär men i alla fall bra och inkluderar även de fyra musikvideon som hängde ihop med albumet. Sångaren Marian Gold (den enda kvarvarande medlemmen i dag) och Bernhard Lloyd deltar med nyinspelade intervjuer, däremot inte Frank Mertens, som hoppade av redan innan sista singeln från albumet (The Jet Set) kom ut.
Albumet Salvation från 1999 är visserligen också riktigt bra, men tyska Alphaville gjorde tyvärr bara ett fantastiskt album, en klassiker, och det albumet är definitivt värt att höra, det är odödlig popmusik. I den här limiterade och välremastrade tappningen kan man suga länge på karamellen.
Enda minuset är att cd:na inte har separata fodral, eller ens innerfodral, utan ska tryckas in i cardbord-fodralet.
Det är ingen höjdare.
Likaså är lp:n med innerfodral en del av boxen och saknar alltså ett separat konvolut. Fast, boxen tar därför inte mycket mera utrymme än en dubbel-lp med konvolut i hårdpapp, och det är i sig en fördel. Innehållet är hursomhelst toppklass.
Trion må ha bytt till ett betydligt bättre bandnamn, Alphaville,
men de är Forever Young.

söndag 5 maj 2019

Nordsee ist Mordsee

En filmupplevelse utöver det vanliga.
Och ett riktigt fett koncept.
En stad ser en film, var dagens tema.
15 olika biografer i samma stad visade samma film. Ett rullande schema med start klockan 12. Jag satt i proppfulla, till sista platsen utsålda, Abaton klockan 19.30.
Hela dagsprogrammet var en hyllning till regissören Hark Bohm. Ett vackert sätt att fira hans 80-årsdag, genom att visa den restaurerade versionen av hans klassiska kultfilm, ungdomsdramat Nordsee ist Mordsee, från 1976. Som i huvudsak handlar om två unga pojkars frigörelsekamp och tonårsuppror i  en slummig stadsdel på 1970-talet, med Hamburg och Elbe-landskapet som fond. Udo Lindenbergs musik är också en viktig pusselbit i filmen.
Kvällen började med en kortfilm från samma period och stad. Regissören till den erkände att han hade inspirerats av Nordsee, särskilt i några scener. Han var på plats i salen. Kul.
Större var ändå att en grupp vandrade in i salen under sluttexterna, bland andra regissören Hark Bohm själv och en av huvudrollsinnehavarna, Dschingis.
Varma applåder från en tacksam, fullsatt, biosalong, förstås.
Alla fem (inklusive den ansvarige kameramannen från Nordsee, men främst Bohm och Dschingis) kommenterade filmen och bjöd publiken på en härlig bonus.
Nordsee ist Mordsee är en verklig kultfilm i Tyskland, men särskilt i Hamburg, förstås.
En utmärkt film, väl värd att se, och tänk att göra det under dessa omständigheter,
så grymt bra.
En härlig kväll.
Och före det, en härlig dag.
Besökte Altona och stadsdelen Ottensen på förmiddagen. På Altonas museum fick jag en personlig guidning av kuratorn genom utställningen om boende och stadsplanering i Altona under 1900- och 2000-talet. Egentligen var det en allmän guidning, men det var bara jag på plats.
Fick en timmes utmärkt specialguidning.
I ett museum med fina samlingar.
Ibland har man tur.
Söndagskultur+

Nya kent-fans

De senaste veckorna har kent fått några nya fans.
I Estland och Polen, åtminstone.
Kanske även i Turkiet och Brasilien.
Och de kanske blir fler.
Videon till Den sista sången kräver inga språkkunskaper i svenska.
Den säger ändå allt.
Och den blev en ingång till kent för nya fans.
kent låter otroligt bra.
Fast man kanske inte förstår ett enda ord.
Ännu.
Det säger något om bandets storhet.
Plus att de gjort musikhistoriens coolaste sorti.
Med sista albumet.
Sista turnén.
Sista sången.
Respekt.

Vinylfynd

Plattenrille är en cool skivbutik.
Var där för första gången i går.
Och för andra gången i dag.
Köpte framför allt ett absolut favoritalbum i sin första upplaga,
med innerfodral i kartong,
och plansch i tjockare pappersversion.
Kraftwerk.
Trans-Europa-Express.
Legendariskt album.
Jag har det på lp från förr, på cd, på tyska, på engelska.
Men nu i originalversion. Från 1977. Tyskland.
Kling Klang Schallplatten.
Musik blir inte mycket bättre än så här.
Nationalromantisk plansch och stämning på konvolutet, det gamla Europa, 
och samtidigt tunga toner från det nya Europa,
och en hel del som för tankarna till visonen om EU,
Europa Endlos.


.



Kraftwerk var dagens höjdpunkt.
I går gjorde jag några andra fynd:
The Chemical Brothers: Surrender (2 LP).  En klassiker, schyssta beats, nu har jag den på vinyl.
Linton Kwesi Johnson: Want Fi Goh Rave/Reality Poem (12"). Tung, samhällskommenterande britt-reggae.
New Order: Blue Monday (12"). Den tyska upplagan, men funkar lika bra för det. Klassisk elektro. 
Criminal Element Orchestra: Locked Up. Fin lp med rap/funk-rytmer, producerad av Arthur Baker och med bland andra Maceo Parker ombord.
The Cure: Boys Don't Cry. Tyska upplagan. Fin, tidig platta med Cure, som blev invalda i Hall of Fame 2019. Med all rätt.
Rock Steady Crew: Ready For Battle. "Elektro-Old School HipHop" och "Breakdance-Rarität", enligt skivbutiken. Kanske inte riktigt fullt så raritet, men helt nice, och (Hey You) The Rock Steady Crew minns man ju som hit.
Electronic: Feel Every Beat (7"). Pre-promotional copy! Från augusti 1991. Ett fynd för 1,50 euro.
Spandau Ballet: Chant No. 1 (I don't need this pressure on) (7"). Tidig Spandau Ballet-single, när de fortfarande lät mera funkpop än new romantic.
Nena: Just A Dream (Mega Dream Mix) (12"). Nur Geträumt, på engelska och som megamix. På b-sidan originalversionen och Indianer. Från Nenas fina debut-lp.
Ian Dury: Wake Up And Make Love With Me (12"). Tyska originalversionen. Med klassikern Sex & Drugs & Rock & Roll på b-sidan. Bra sväng.
Kan bara tillägga: riktigt bra lördagsmusik.

lördag 4 maj 2019

Förbjudna röster

Internationella Pressfrihetens dag.
Den 3 maj, i går, fredag.
En viktig dag.
Såg dokumentären Forbidden Voices i en proppfull biosalong igår.
En film om tre modiga journalister/bloggare i Kuba, Iran och Kina, som fått betala höga pris för sin samhällskritik.
Tre modiga berättelser i en välgjord dokumentär.
Efter filmen diskuterades dagsläget av en panel som representerade organisationen Reportrar utan gränser samt två journalister som tvingats lämna sina hemländer.
En viktig poäng är att i dag är pressfriheten och yttrandefriheten inte bara hotad i diktaturstater och länder som brukar nämnas när det handlar om brott mot yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Det skrämmande nya är hotet mot det fria ordet, seriös journalistik, seriös analys av data, kritiska samhällskommentarer och sanningssökande även i de demokratiska staterna.
Hotet mot sanningen och en verklig bild av verkligheten kommer i demokratierna främst från extrema populister på ytterhögerkanten och narcisisstiska politiker som inte skyr att skylla egna felsteg, "misstag", övergrepp och/eller diverse skelett i garderoben på "fake news" och piskar upp stämningar som kan göra det både obehagligt och farligt, även i västerländska demokratier, att ägna sig åt sanningssökande undersökande samhällsjournalistik och att sprida det fria ordet.
Utan yttrandefrihet och pressfrihet finns heller ingen äkta demokrati.
Därför är 3 maj, pressfrihetens dag, viktig.

Ps har aldrig haft problem med att spara eller publicera blogginlägg förrän ... nu. Det här gick först inte att publicera, eller spara, och sedan blev det problem med nätverket, vilket sammanträffande...!

torsdag 2 maj 2019

Playlist för Gästehaus

Jag firade inte Glada Vappen 2019, för Vappen firades inte i den stad i det land jag befann mig i.
Men jag spikade istället en
Playlist für Gästehaus Gang,
lite gammalt, lite nytt, lite lånat, lite blått, lite svenskt, lite finskt,
lite vinter, vår, sommar och höst,
so, Gästehaus Gang,
this is for you:


Då Som Nu För Alltid (Video Instrumental Mix)/Kent
Dreamer/Pete Rock
Welcome Back/Maze
This House (Is Where Your Love Stands)/The Big Sound Authority
Ebony Eyes (7"EP)/Stevie Wonder
Knockin' On Heaven's Door (Live at Wembley Freddie Mercury Tribute)/ Guns'N'Roses
Everyday Is Like Sunday (Live at  the Move Festival, Manchester)/Morrissey
Work It Out (12" Main)/Jurassic 5 feat. Dave Matthews Band
Kung Fu Fighting (7")/Carl Douglas
Goiatuba/Biquino Cavadao
Missä Se Väinö On/J. Karjalainen Electric Sauna
Nelson Mandela/The Special A.K.A.
So Much Trouble In The World/Bob Marley and The Wailers
Bye Bye Manhattan/Moondog
The Model/The Balanescu Quartet
Om Du Lämnade Mig Nu (Live in Linköping)/Lars Winnerbäck med Miss Li
Rock Me Baby ( 12")/Johnny Nash
St. Pauli ja Reeperbahn/Irwin Goodwin
If Not Tomorrow (7"B)/Comet
Time Is Running Out (Overtime Mix) (12")/The Jonzun Crew feat. Michael J.
Abschied (Live)/Nena
Don't Stop Me Now (Revisited)/Queen
Don't You Ever Leave Me/ Hanoi Rocks
Suburbia (The Full Horror) (12")/Pet Shop Boys
Dolce Vita (Special Maxi 12" Version)/Ryan Paris
Here Is The House/Depeche Mode
In The House (Main, 12"B)/Jurassic 5
Wanna Rock/UTFO
Kool Jazz/Pete Rock
Alcohol/The Special A.K.A
Close (to The Edit)/Art Of Noise
California Love/2pac feat. Dr. Dre
One Way Ticket (Long Version) (12")/Eruption
Time Is Tight/Booker T. & The MG's
Get Up And Dance Now (7"B)/Bramsam
Shake Your Body (Instrumental) (7"B)/Manujothi
Master Of The Mix/ UTFO
Vi Är Inte Längre Där/Kent
Satellite (7")/Ted Gärdestad
Oh Susie (7")/Secret Service
Garden Party (12")/Mezzoforte
Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann (12")/Nena
There Is A Light That Never Goes Out/The Smiths
You're In The Army Now (Special Extended 12")/Bolland
Big Fun (12" Remix)/Inner City
007 (Shanty Town)/Desmond Dekker
Many Rivers To Cross/Jimmy Cliff
Strövtåg i Hembygden/Mando Diao
For You Only (7")/Alison Moyet
Den Sista Sången/Kent


Playlist inkluderar enbart musik som hörts in-house i april.
Och som alla listor erbjuder den en ögonblicksbild,
here today, gone tomorrow...
and maybe back again, one day.
Here's to the original Gästehaus Gang 🎧

Då som nu för alltid/Kent
Om Du Lämnade Mig Nu/Lars Winnerbäck med Miss Li
Strövtåg i Hembygden/Mando Diao
Den sista sången/Kent