söndag 26 maj 2019

Rockabilly Rules OK?

Rockabilly-legenderna Stray Cats har gett ut sitt första album på 26 år, titulerat 40, för att fira bandets 40-årsjubileum. Och det är garanterat årets största nyhet på rockabillyscenen.
Trion Brian Setzer, Lee Rocker och Slim Jim Phantom är samlad igen, och turnerar igen, bland annat på Pori Jazz i sommar.
För den som gillade bandets strålande debut-lp när det begav sig 1981, eller senare, är Stray Cats-soundet också lätt igenkännbart på 40. Stray Cats har också åldrats mindre än dåvarande konkurrenter på topplistorna som Crazy Cavan `N´The Rhythm Rockers och Matchbox. 40 låter helt enkelt väldigt fräscht.
Ok, jubileumsskivan är inte lika bra som debuten, förstås, men den är bra mycket bättre än man kunde ha haft rätt att förvänta sig. Utmärkta Cat Fight och Rock It Off inleder starkt och When Nothing's Going Right är en trallvänlig låt med finurlig politisk edge ("When Nothing's Going Right/Go Left"). Också den superba debuten, med klassiker som Runaway Boys, Rock This Town och Stray Cat Strut, inkluderade ju ett politiskt spår, den utmärkta Storm The Embassy.
På nya skivan har Desperado lite Dick Dale-surfkänsla och om andra halvan av albumet ändå känns lite mera utslätad än den första, avslutas cd-upplagan starkt med två fina livespår. Avslutande, superba Double Talkin' Baby (Live) är i sig värd att välja cd-box-versionen för, eftersom den tyvärr inte finns med på vinylen. Om Stray Cats låter så här live 2019 blir det drag på Pori Jazz i sommar.
Stray Cats är tillbaka. Med ett rejält formbesked.
Rockabilly Rules OK?
Yep.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar