söndag 5 maj 2019

Nordsee ist Mordsee

En filmupplevelse utöver det vanliga.
Och ett riktigt fett koncept.
En stad ser en film, var dagens tema.
15 olika biografer i samma stad visade samma film. Ett rullande schema med start klockan 12. Jag satt i proppfulla, till sista platsen utsålda, Abaton klockan 19.30.
Hela dagsprogrammet var en hyllning till regissören Hark Bohm. Ett vackert sätt att fira hans 80-årsdag, genom att visa den restaurerade versionen av hans klassiska kultfilm, ungdomsdramat Nordsee ist Mordsee, från 1976. Som i huvudsak handlar om två unga pojkars frigörelsekamp och tonårsuppror i  en slummig stadsdel på 1970-talet, med Hamburg och Elbe-landskapet som fond. Udo Lindenbergs musik är också en viktig pusselbit i filmen.
Kvällen började med en kortfilm från samma period och stad. Regissören till den erkände att han hade inspirerats av Nordsee, särskilt i några scener. Han var på plats i salen. Kul.
Större var ändå att en grupp vandrade in i salen under sluttexterna, bland andra regissören Hark Bohm själv och en av huvudrollsinnehavarna, Dschingis.
Varma applåder från en tacksam, fullsatt, biosalong, förstås.
Alla fem (inklusive den ansvarige kameramannen från Nordsee, men främst Bohm och Dschingis) kommenterade filmen och bjöd publiken på en härlig bonus.
Nordsee ist Mordsee är en verklig kultfilm i Tyskland, men särskilt i Hamburg, förstås.
En utmärkt film, väl värd att se, och tänk att göra det under dessa omständigheter,
så grymt bra.
En härlig kväll.
Och före det, en härlig dag.
Besökte Altona och stadsdelen Ottensen på förmiddagen. På Altonas museum fick jag en personlig guidning av kuratorn genom utställningen om boende och stadsplanering i Altona under 1900- och 2000-talet. Egentligen var det en allmän guidning, men det var bara jag på plats.
Fick en timmes utmärkt specialguidning.
I ett museum med fina samlingar.
Ibland har man tur.
Söndagskultur+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar