lördag 4 maj 2019

Förbjudna röster

Internationella Pressfrihetens dag.
Den 3 maj, i går, fredag.
En viktig dag.
Såg dokumentären Forbidden Voices i en proppfull biosalong igår.
En film om tre modiga journalister/bloggare i Kuba, Iran och Kina, som fått betala höga pris för sin samhällskritik.
Tre modiga berättelser i en välgjord dokumentär.
Efter filmen diskuterades dagsläget av en panel som representerade organisationen Reportrar utan gränser samt två journalister som tvingats lämna sina hemländer.
En viktig poäng är att i dag är pressfriheten och yttrandefriheten inte bara hotad i diktaturstater och länder som brukar nämnas när det handlar om brott mot yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Det skrämmande nya är hotet mot det fria ordet, seriös journalistik, seriös analys av data, kritiska samhällskommentarer och sanningssökande även i de demokratiska staterna.
Hotet mot sanningen och en verklig bild av verkligheten kommer i demokratierna främst från extrema populister på ytterhögerkanten och narcisisstiska politiker som inte skyr att skylla egna felsteg, "misstag", övergrepp och/eller diverse skelett i garderoben på "fake news" och piskar upp stämningar som kan göra det både obehagligt och farligt, även i västerländska demokratier, att ägna sig åt sanningssökande undersökande samhällsjournalistik och att sprida det fria ordet.
Utan yttrandefrihet och pressfrihet finns heller ingen äkta demokrati.
Därför är 3 maj, pressfrihetens dag, viktig.

Ps har aldrig haft problem med att spara eller publicera blogginlägg förrän ... nu. Det här gick först inte att publicera, eller spara, och sedan blev det problem med nätverket, vilket sammanträffande...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar